Kaikille kaikki kaikkialla on utopiaa

Kaikille kaikkea kaikkialla on utopia, joka ei ole järkevää tai kannattavaa. Kaikille kaikki tarvittava saavutettavasti on sensijaan se mihin pitää pyrkiä. On tärkeää keskittyä siihen mitkä ovat alueellisesti tärkeät palvelut ja mitkä hyödyttävät eniten jos ne ovat lähellä ja mitä voidaan keskittää. Pirkanmaallakin on kuitenkin alueellisia eroja, mutta elinvoimaisuutta on ylläpidettävä.

Ennaltaehkäisevissä palveluissa hyötysuhde voi olla merkittävästi parempi, jos palvelut voidaan tarjota läheltä. Esim. geriatrian palvelut voivat jäädä vanhukselta käyttämättä, jos ne ovat kaukana ja liikkuminen vaikeaa. Näillä palveluilla voi kuitenkin olla ratkaisevasti hyötyä vanhuksen toimintakyvyn ylläpitämiselle. Sensijaan työikäinen erikoissairaanhoidon palveluita tarvitseva pääsee suhteessa vähällä vaivalla vaikka vähän etäämmällekin. Asuinpaikka on valinta, mutta valtion tulee kyetä tarjoamaan kaikille elämän edellytyksenä olevat palvelut inhimillisen etäisyyden päässä. Toisille ne on lähempänä ja toisille väkisinkin vähän kauempana.

Paveluita järjestettäessä on hyvä pohtia tarvitseeko kaikkea olla kaikenaikaa saatavilla. Neuvolapalvelut on hyvä olla suhteellisen lähellä, mutta niitä voitaisiin syrjäseudulla keskittää esim. tietyille viikonpäiville. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että työntekijä joutuu näkemään erilaista vaivaa mennessään etäällä olevaan työpisteeseen. Jos ”saman palkan saisi helpommallakin” valitsee työntekijä herkästi tämän helpomman. Varsinkin nyt kun kaikkialla on pulaa tekijöistä on tärkeää lisätä työn vetovoimaa vähintäänkin rahallisella korvauksella. Liikkuva työ on tutkitusti rasittavampaa, kuin aina samassa pisteessä tehtävä työ.

Palveluiden suunnitteleminen on vaikeaa hommaa ja väestönrakenteen muuttuessa on kyettävä muuttamaan palvelurakennetta paikallisten tarpeisiin vastaavaksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top