Yhteiskunnan turvaverkkoon ei kannata leikellä reikiä

On kevät 2019. Olin sairastunu masennukseen noin vuotta aiemmin. Mun masennus oli vaikeena ja lääkityksestä huolimatta mun toimintakyky oli aika huono. Mun muistikuvat tuolta ajalta on hataria. En ollut kyennyt keskittyy tulevaisuuteen, kun pelkästään seuraavaan päivään oli raskasta ajatella. Sitä on vaikee selittää sellaselle joka ei oo sitä kokenu.

Jotenki heräsin tilanteeseen, kun en enää saanu maksettuu mun vuokraa. Mulla oli kertyny samaan aikaan laskuja ja olo oli hyvin epäonnistunu, vaikka olin selvitytynyt yksin uskomattoman pitkään tilanteeseen nähden. Mulla ei ollu semmost tukiverkkoo josta oisin saanu taloudellista jeesiä. Olin aika yksin.

Sain kuitenkin itteni hakemaa apua. Menin ekana seurakunnalle kun en muuta keksiny, josta sain mm. maksusitoumuksen kauppaan. Siellä mietittiin jatkoa ja tajusin et voisin mennä nuorille tarkottuun Olkkariin josta olin kuullu. Se oli matalankynnysen moniammatillinen paikka nuorille ja nuorille aikuisille. Kun pääsin sinne, romahdin. Maailman ihanin etsivän nuorisotyönohjaaja otti mut sivuun ja alko perkaa mun kaa tilannetta. Mulla oli mun laskut ym. mukana ja pääsin sosiaalityöntekijän luo. Hän autto mua toimeentulohakemuksen kanssa. Näin häntä vielä aikuissosiaalityön puolella, kun laitettiin vielä joku hakemus. Sain toimeentulotuen ja pienellä lainalla vuokran maksettua. Tavoite oli selvitä nyt seuraavaan opintolainaan, koska yksin opintotuki ei olisi riittänyt millään.

Samaan aikaan opiskelin ja kävin harkassa. Siellä mua kehotettiin menee koululle syömään, mutta mulla ei ollu siihe varaa. Söin paljon makaronia ja puuroa ja joskus kaveri tarjos mulle koululla ruuan. Keräsin pulloja ja elelin euro kerrallaan. Joskus menin kauppaan tekee viikon ostoksia about neljällä eurolla.

Olin taitava piilottaan tän kaiken, kukaan ei ois tietämättä tiennyt tilannetta.

Vältyin maksuhäiriömerkinnältä ja muultakin ikävältä. Sain yhteiskunnan turvaverkosta avun ja pääsin taloudellisesti jaloilleni muistaakseni kolmessa kuukaudessa. Tää investointi autto mua eteenpäin, lopulta valmistuu ja työelämään.

Tän kaltaset tuet ei ole turhia. Niitä voi tarvita kuka tahansa. Kun putoo, on tärkeetä että kaikilla on joku turvaverkko.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top