Varhaiskasvatus ei ole säästön paikka, vaan panostuksen

Varhaiskasvatuksen tilanne on kestämätön. Ammattilaisia ei ole riittävästi ja olemassaolevat ovat uupuneita. Sijaisia tarvittaisiin usein, mutta heitä ei saada ja työntekijöiden vaihtuvuus on suuri. Henkilöstömitoitukset ei toteudu. Lähes neljä viidestä varhaiskasvatuksen työntekijöistä harkitsee alanvaihtoa. Ryhmäkoot ovat kasvaneet ja usein tilat ovat puutteelliset. Lapset ja aikuiset eivät tunne toisiaan. Vaaratilanteita tapahtuu eikä kaikkia lapsia kyetä valvomaan. Lista on loputon.

Onko tämä muka laadukasta varhaiskasvatusta, jolla tuetaan huoltajia heidän vanhemmuudessa ja lasta kasvussa ja kehityksessä? No ei ole. Lapset ovat viimeinen kohde josta kannattaa säästää, he ovat tulevaisuus.

Varhaiskasvatus on päästetty samaan tilaan kun hoitoala. Vuosia on tehostettu, vaadittu, kuormitettu ja säästetty. Nyt henkilöstö on paennut alalta ja henkilöstöpula rasittaa niin työntekijöitä kuin perheitäkin. Sitten levitellään käsiä kun ei saada enää tekijöitä.

Ongelmat jotka syntyvät lapsuudessa, kulkevat pahimillaan mukana koko elämän. Lapsi ei esim. saa tarvitsemaansa tukea isossa ryhmässä liian pienellä henkilökunnalla. Vaaratilanteet sensijaan voivat olla jopa peruuttamattomia.

Lapsi viettää ison osan päivästään varhaiskasvatuksen piirissä, koska huoltajan on käytävä töissä. On lapsen kehitykselle hyödyllistä olla ja oppia muiden lasten ja ammattilaisten seurassa, mutta haitallista tulla laiminlyödyksi.

Varhaiskasvatukseen tarvitaan satsauksia. Mitoitukset on laitettava kuntoon, ne eivät saa olla talokohtaisia, vaan konkreettisesti ryhmään sidonnaisia. Siellä missä lapset on, on oltava heille mitoitetut ammattilaiset. Alalle on saatava tekijöitä. Koulutuspaikkoja on lisättävä, mutta myös nykyiset työntekijät on saatava jäämään ja jaksamaan. Tähän tulee etsiä nopeasti ratkaisuja ennenkun uudet ammattilaiset valmistuvat alalle, tähän menee kuitenkin vuosia. Voitaisiin kokeilla hyödyntää työtä kevenvää henkilöstöä (esim. lähihoitajia ja avustajia) joka voisi tulla avuksi, mutta jotka eivä korvaisi lain mukaisen mitoituksen henkilöstöä. Myös palkkaa tulisi korottaa eri ammattiryhmillä.

Panostus lapsiin on panostus kaikkien tulevaisuuteen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top