Turvallisuusalan tulee luoda turvallisuutta, ei turvattomuutta

Naisen kuolema kiinnipitotilanteen seurauksena kauppakeskus Isossa Omenassa järkytti ja ihan syystäkin. Ihminen kuoli vartijoiden toiminnan seurauksena. Toiminnan, jonka pitäisi taata turvallisuutta keskuuteemme eikä tappaa.
Aiemmin useita järjestyksenvalvojia ja vartijoita on syytetty useista pahoinpitelyistä ja huumerikoksista. Tämä on vain jäävuoren huippu.

On selvää että vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kohdalla on tarve muutoksiin. Koulutus on liian lyhyt, suppea, voimankäytön oikeuden saa liian helposti ja koulutukseen pääsee lähes kukavain jolla on rahaa maksaa koulutus. Lyhyellä koulutuksella pääsee nopeasti työelämään ja saa oikeuden vallan ja voiman käyttöön. Tämä ilman asianmukaista seulontaa.

Koulutukseen pitää luoda kattavammat vaatimukset ja koulusta tulee laajentaa, sekä edellyttää nykyisiltäkin toimijoilta täydennyskoulutusta. On tärkeää kehittää sosiaalisia vuorovaikutus ja keskustelutaitoja, kulttuurien tuntemusta, ihmisten kohtaamista, tilannearviota, ensiaputaitoja, ihmisen anatomian tuntemista, harjoitella enemmän turvallista voimankäyttöä, etiikan osaamista, stressinsietoa, itsehillintää, psykologiaa jne. Tämä ei tapahdu 40h, 80h tai 120h aikana. Koulutuksen tulee olla selvästi laajempi ja pitkäjaksoisempi, jotta opittua voidaan sisäistää, harjoitella, testata, soveltaa ja muistaa.Tämä on tärkeää kaikkien turvallisuuden kannalta, myös itse vartijoiden.

Kaikki eivät myöskään sovellu alalle. On tärkeää seuloa ketkä sopivat alle ja ketkä eivät. Alan koulutus ei saisi olla niin massiivisesti kauppatavara, kuin se nyt on. Vaikka luvan saa poliisilta on kouluttavalla taholla suuri vastuu siinä, että ketkä valitaan koulutukseen ja pääsevät koulutuksen läpi. Työvoimapula ei saisi olla koskaan syy ns. laadun heikkenemiselle, kun kyse on turvallisuudesta. Olisi tärkeää pohtia mm. rikostaustan selvittämistä hyvissäajoin koulutukseen hakeutumisessa ja selkeiden linjausten laatimista siitä millainen rikosrekisteri estäisi vartijana toimimisen. Tällä hetkellä laki näiltäosin on hyvin tulkinnanvarainen.

Tähän tarvitaan nyt lakimuutos, jolla lähdetään ratkomaan ongelmaa. Turvallisuusalan tekijöiden tulee luoda turvaa eikä turvattomuutta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top