Terveydenhuolto on kasassa tekohengityksellä

Meidän terveydenhuolto on pystyssä tekohengityksellä. Tätä elvytystä suorittaa sote henkilöstö. Paino sanalla _suorittaa_ koska mitää tekemistä tässä ei enää ole maailman parhaimpiin kuuluvalla terveydenhuollolla.
Työehtosopimus tuli, mutta palkassa se ei ole näkynyt, eikä ennustuksia sen osalta ole kuulunut. Yllättyneet parijonoon lähimmän hoitoyksikön eteen..

Jotenkin on olo, että ihmiset kuvittelee ongelmien ratkenneen. Sote henkilöstöltä odotetaan edelleen joustamista ja venymistä. Sanotaan, että asiakas/potilas on ykkös prioriteetti ja syyllistetään rivienvälistä, kun riittämättömillä resursseilla ei saada täydellistä asiakaskokemusta. Tottakai hoitajat tekee työtä näitä potilaitaan varten, ei kukaan lähde hoitoalle ja ole siellä ilman sitä halua auttaa.

Ratkaisuja etsitään, mutta jos se ei ole ilmainen niin sitä ei toteuteta. Voin kertoa salaisuuden: vaikuttava muutos maksaa lähestulkoon a-i-n-a. Mitään mitä ei pystyttäisi itse tekemään, ei ole jätetty tekemättä. Ratkaisut näyttää johdon suunnasta olevan tehostamisessa. Sanon kuitenkin senkin, että ihmisten kanssa tehtävässä hoitotyössä tehostaminen ei onnistu loputtomiin. Potilas tarvitsee konkreettista aikaa ja ihmistä. Tämä suunta on huolestuttava hoidon kannalta.

Olen kuullut tämän ”potilasta varten” kun keskustelussa vastapuolena on mm. hoitajan arvostus omaa vapaa-aikaa ja henkilökohtaista elämää kohtaan. Ihan kun näitä molempia ei voisi tai saisi tehdä. Tuntuu, että kun avaa suunsa ongelmista ne sanotaan tiedostetuiksi, sitten ollaan vihaisia siitä että sanoo asiat jotka on totta, mutta koska niille ei voida tehdä mitään. Odotetaan, että nyt vaan hiljaa kiltisti pärjätään sillä mitä meillä on, koska ainakaan parempaa ei ole tulossa. Tämä on aivan järjetöntä paskaa sanon minä!

En suostu hiljaa hyväksymään sitä, että tämän sirkuksen annetaan jatkua näin. Itse en ainakaan halua olla apinana tässä sirkuksessa, jonka teltta on tulessa. Tähän on haettava nyt radikaaleja ratkaisuja valtion johdolta sieltä kuuluisalta isolta kirkolta. Ratkaisu ei ole keppi, vaan porkkana. Ei kuitenkaan banaani.

Sirkus ei pyöri ilman apinaa ja kohta ei ole enää apinoita tässä showssa. Liput on myyty silti loppuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top