Osavuosikatsauksessa 1-9/24 käytiin läpi tavoitteiden toteutumisen nykytilannetta, jossa kerrottiin mm. työntekijöiden työtyytyväisyyden parantuneen kyselyvastauksissa. Tavoitteeksi vastausprosentiksi oli asetettu 60%, mutta vastausprosentti jäi 26,2%. En pitäisi näin pientä vastausprosenttia kovinkaan luotettavana.
Vaikka asiakas- ja potilastyötä tekevien työtyytyväisyys olisikin parantunut vastauksissa, on todettava, että moni työssään kuormittunut ja tyytymätön on saattanut lakata vastaamasta kyselyyn, kun siitä ei koeta apua. Olisikin tärkeää saada vähintään yli puolet henkilöstöstä jokaiselta vastuualueelta vastaamaan kyselyyn paremman kuvan saamiseksi.
Sairaslomien vähentyminen oli yksi tavoitteista. Kysyin jälleen mitä toimia on tehty tavoitteen täyttämiseksi? Teija Liimatainen vastasi sairaspoissaolojen määrän seurannan ja poissaoloista tulevat herätteet esihenkilöille, jolloin voidaan pitää neuvottelu tukitoimista eli ns. varhaisenpuuttumisenmallin käyttämisen. Esihenkilöitä on koulutettu eri tavoin tukemaan työssäjaksamista ja lisäksi TTL:n Jakardi-hanke alkaa sote-tehtäväalueella.
Pääasiassa nämä mallit ovat olleet käytössä jo ennen Pirhaakin. Esihenkilöiden koulutuksesta toivotaan lisäapua henkilöstölle, mutta tällä hetkellä sairaslomien määrä ei ole vähentynyt, vaan hieman kasvanut. Osin tämä selittyy tilastoinnin muutoksella, mutta Liimataisen mukaan ei täysin selitä sitä, ettei tavoitteeseen ole päästy.
Pirha odottaa työntekijöiltään valmiutta muutokseen ja siinä elämiseen, mikä on kenelle tahansa kuormitusta lisäävä tekijä, mutta siinä tukeminen on jäänyt laihaksi. Esihenkilötyöhön on lähdetty panostamaan koulutuksella, josta voi olla apua yksittäisten työntekijöiden tilanteisiin, mutta se ei vastaa ainakaan vielä riittävällä nopeudella tai ennaltaehkäisevästi työnkuormittavuuden vähentämiseksi.
Jotta tavoitteisiin päästäisiin tarvitaan selkeää panostusta. Kyselyyn olisi saatava vastauksia realistisen kuvan saamiseksi ja niihin reagoitava ripeästi, sekä tehokkaasti. Henkilöstöön tulisi panostaa konkreettisin lisätoimia olemassaolevien lisäksi. On tärkeää kuulla henkilöstöä työssäjaksamisen tukemiseksi. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.