Psykiatrian tilanne on hälyttävä. Suomessa mielenterveysongelmat ovat räjähdysmäisesti kasvaneet ja ovat yleisin pitkien sairaslomien aiheuttaja, sekä merkittävä työkyvyttömyyden syy.
Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrialla on 50 lääkärin paikkaa auki. Eikä tilanne ole sen parempi muuallakaan. Vuosittain koko maassa valmistuu noin 30 psykiatria. Psykiatrit siirtyvät yksityisille, vuokrafirmoihin ja eläkkeelle. Vuokrafirmoista ostetut resurssit ovat kalliita ja virkoihin hakevien lääkäreiden palkkatoiveet ovat myöskin poskettomia.
Pulaa on myös sairaanhoitajista. Psyykkisesti kuormittava työ ja fyysinen väkivalta eivät toimi motivaationa hakeutumaan töihin psykiatrialle. Henkilöstöä lähtee muualle, keikkalaisia ei ehditä perehdyttämään ja hoidon yksi tärkeimmistä kulmakivistä, eli osaava henkilöstö on kortilla. Tarvittaisiin työnohjausta etenkin uransa alkupuolella oleville hoitajille ja vaikeiden potilastapauksien kohdalla. Tämä olisi erittäin tärkeää työhyvinvoinnin, ammatillisen kehittymisen ja potilaan hoidon kannalta.
Pulaa on myös hoitopaikoista niin osastoilla, kun avohoidossa vastaanottoajoissa. Nuortenpsykiatrian tilanteesta on uutisoitu pitkään ja Avikin on puuttunut tilanteeseen. Myös lastenpsykiatrialla on huono tilanne, mikä aiheuttaa sitä, että välillä lapsia hoidetaan nuortenpsykiatrialla ja nuoria aikuisten psykiatrialla. M1 eli ns. pakkohoito lähetteitä tehdään päivittäin, mutta hoitopaikat on usein jo valmiiksi täynnä. Potilaita hoidetaan ns. ylipaikoilla eli patjoja lattioille ja sisään enemmän väkeä, kuin olemassaoleva henkilökunta edes pystyisi hoitamaan.
Avohoidossa on useiden kuukausien jono, jopa lähemäs vuoden. Moni siis käännytetään kotiin, koska ei ole osastopaikkaa ja osastolta kotiutuvillekkaan ei ole antaa jatkohoitoa avopuolella katkeamattomasti. Sijaisia ei löydy ja siksi hoitosuhteita katkeaa hoitajan jäädessä sairaslomalle tai vaihtaessa työpaikkaa. Myöt YTHS puolelta kuulee paljon tätä, että aikoja ei ole antaa ja hoitosuhteet katkeilee.
Moni on huolissaan siitä, että uuteen Taysin psykiatrian yksikköön valmistuu vähemmän potilaspaikkoja, kuin nyt on. Tilanne on syystäkin huolestuttava.
Suomen psykiatrian tilanne vaatii akuutteja toimia. Tarvitaan osaavaa henkilöstöä ja tiloja ja näihin tarvitaan rahaa. Pelkällä rahalla tätä ei kuitenkaan enää voida korjata. Tarvitaan houkuttimia ihmisten saamiseksi tälle erikoisalalle töihin, heidän kouluttamista ja työhyvinvoinnista huolehtimista, sekä parempaa ennaltaehkäisyä ja vaikuttavia matalan kynnyksen palveluita!