Kommunikaatio on avain suostumukseen

Toisen suostumus tarvitaan aina seksuaalisia tekoja tehdessä. Suostumuksen varmistaminen on ennen kaikkea kommunikaatiota. Jotenkin yhteiskunnassamme istuu tiukasti edelleen puhumattomuuden kulttuuri. Pelätään avata suuta ja keskustella. Usein torjutuksi tulemisen pelko saa ihmiset vaikememaan, mutta se ei oikeuta mitään. Jos haluat seksiä tai läheisyyttä, on opeteltava puhumaan siitä. Pahinta mitä voisi sitten tapahtua, on se että toinen sanoo ei.

Vuonna 2016 Euroopan komission teettämästä tutkimuksesta selvisi, että jopa 11% suomalaisista piti raiskausta hyväksyttävänä joissain tilanteissa. Tällaisia tilanteita oli esim. yksin ulkona käveleminen ja paljastava pukeutuminen. Tämä tarkoitti jo tuolloin, että n. puoli miljoonaa ihmistä oli väärässä. Raiskaus, seksuaalinen ahdistelu tai mikään muukaan väkivalta ei ole koskaan missään tilanteessa tai olosuhteissa hyväksyttävää.

Vaikka uusi suostumus perusteinen raiskausrikoslaki saatiin voimaan, on valitettavasti edelleen tänäkin päivänä meidän yhteiskunnassa yksilöitä, joista on ihan ok raiskata joku. Meidän kaikkien tulee aktiivisesti tehdä töitä sen eteen, että kitkemme pois tämän raiskauskulttuurin: tuomitse aina raiskaus puheet ja siitä vitsailu, puutu epäilyttäviin tilanteisiin ja kuuntele sekä usko uhreja.

Hiljattain on ollut luettavissa Sexhibition-messuilla sattuneesta tapauksesta, jossa lavalle noussut messujen vierailija oli kertomusten mukaan sammunut kesken esityksen, mutta ammattilais esiintyjä ei ollut keskeyttänyt esitystä ja seksiä. Asia on poliisin tutkinnan alla, mutta on aika selvää että siinä on monella taholla mokattu pahasti, eikä yksikään niistä tahoista ole tämä uhri.

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen.
Eikä kenelläkään ole oikeutta rikkoa sitä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top